Pravni savjetnik Suda BiH predstavljao Sud na konferenciji u organizaciji Grada Sarajeva

04.06.2024, 10:21

Rukovodilac Pravnog odjeljenja Ureda registrara Suda BiH – pravni savjetnik Denis Podžić, obratio se ispred Suda BiH na međunarodnoj konferenciji “Ratni zločin u Prijedoru i njegovoj okolini učenje iz prošlosti – poruke za budućnost'', u organizaciji Grada Sarajeva. Cilj obilježavanja Dana sjećanja je odavanje počasti žrtvama i preživjelima zločina u Prijedoru.

Tokom obraćanja iznesene su činjenice iz presuda Suda Bosne i Hercegovine i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te je podcrtan napor međunarodne zajednice da se kroz osnivanje Tribunala i Suda BiH zaustavi nekažnjivost i počnu poštivati ljudska prava i slobode.

Pojašnjena je koncepcija krivičnog postupka prema kojoj su pojedinci ti koji snose odgovornost, pa činjenica da je više pojedinaca koji su oglašeni odgovornim pripadalo istom narodu, ni u kom slučaju, niti jednom presudom Suda BiH ili MKSJ-a, nije impliciralo bilo kakvu kolektivnu odgovornost.

Naglašena je i bitnost čuvanja činjenica utvrđenih u pravosnažnim presudama kroz obrazovni sistem, uz naznaku da sve presude koje se nalaze na stranici Suda BiH predstavljaju historijsko naslijeđe koje treba biti dostupno svakom građaninu, koje se trebaju čitati i o kojima treba razgovarati. 


Galerije

Pravni savjetnik Suda BiH predstavljao Sud na konferenciji u organizaciji Grada Sarajeva